Din câte specii se trage omul, de fapt. Homo sapiens și oamenii de Neanderthal nu sunt singurii noștri strămoși

de: Iulia Kelt
26 01. 2024

În lungul istoriei Pământului, nu doar Homo sapiens a pășit pe aceste meleaguri, ci cel puțin alte opt specii ale genului nostru: Homo habilis, Homo rudolfensis, Homo erectus, Homo antecessor, Homo heidelbergensis, Homo naledi, Homo floresiensis și Homo neanderthalensis (Neanderthalienii).

Pe lângă acestea, există speculații cu privire la Denisovani, care ar putea fi o specie sau subspecie distinctă.

Toate speciile umane se trag din genul Homo

Toate aceste specii, inclusiv noi, fac parte din genul Homo, derivat din cuvântul latin pentru om.

Membrii genului Homo sunt denumiți hominini, distinct de hominizi, care includ oamenii moderni și maimuțele mari vii precum cimpanzeii, bonobo, gorilele și orangutanii.

Toate aceste specii, cu excepția lui H. sapiens, au dispărut de pe fața Pământului, dar au existat perioade în care mai multe specii umane au coexistat, interacționând chiar prin încrucișări genetice.

Vezi și: Cele mai vechi oase umane. Unde au fost descoperite și ce detalii au ieșit la iveală

Lista completă a „strămoșilor” noștri

Homo habilis: Prima specie cunoscută a genului Homo este Homo habilis, apărută acum peste 2,4 milioane de ani în Africa de Est.

Cu un creier mai mare decât al altor maimuțe, H. habilis a marcat un moment semnificativ în dezvoltarea comportamentului complex și era cunoscut și sub numele de meșter, datorită priceperii sale în confecționarea uneltelor de piatră.

Homo rudolfensis: Rămășițele primei specii de Homo rudolfensis au fost descoperite în 1972 în Kenya, și au trăit acum 2,4 – 1,8 milioane de ani în urmă.

Similar cu H. habilis, dar cu un craniu mai mare, această specie a provocat dezbateri între paleoantropologi cu privire la clasificare.

Homo erectus: Homo erectus este una dintre cele mai semnificative și de succes specii Homo, supraviețuind timp de aproape 2 milioane de ani.

Vezi și: ”Omul din Denisova”, cea mai misterioasă rudă a noastră: cine era acest ”verișor”preistoric al Homo Sapiens

Homo antecessor: Trăind acum 800.000 – 1,2 milioane în Europa, Homo antecessor a fost considerat ultimul strămoș comun al oamenilor moderni și al neanderthalienilor.

Homo heidelbergensis: Cu o vechime de 700.000 – 200.000 de ani, Homo heidelbergensis a avut caracteristici comune cu speciile anterioare și ulterioare și a fost un hominin versatil și tranzitoriu, capabil să confecționeze unelte sofisticate.

Homo naledi: Descoperită în 2013 în Africa de Sud, Homo naledi, cu un creier mic, a supraviețuit acum 250.000 de ani, încurcând paleoantropologii cu semne ale unei posibile înmormântări ritualice.

Homo floresiensis: Cunoscut sub numele de Hobbit, Homo floresiensis a trăit în acum 100.000 – 50.000 de ani pe insula Flores, din Indonezia, având statură mică, dar fiind o specie complexă.

Homo neanderthalensis: Neanderthalienii, sau Homo neanderthalensis, au fost verii noștri genetici, cu 99,7% similaritate genetică.

Homo sapiens: Specia noastră, Homo sapiens, a apărut acum 300.000 – 200.000 de ani și este singura specie Homo care a supraviețuit.

Vezi și: Diferențe și asemănări între Homo sapiens și omul de Neanderthal. Ce se unește, ce ne separă